Господь – виправдання наше!



Наш Спаситель – Господь Ісус Христос має багато імен.
Кожне ім’я в цьому світі має особливе значення! 

Пам’ятаєте, коли, з’явився Янгол Господній до Йосипа уві сні, і промовив до нього: «Йосипе, сину Давидів, не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній – то від Духа Святого. Вона породить Сина, ти ж даси Йому ім’я Ісус, бо Він спасе людей Своїх від гріхів їхніх» (Мат. 1:20-21). 

Ім’я Ісус означає Спаситель людей, це ім’я нашого Спасителя, воно особливе – це головне ім’я Ісуса Христа. 

Читаючи Біблію, ми знаходимо, що у Ісуса Христа не одне ім’я, їх багато. Чому? – можемо запитати. А тому, що Він Бог, і Він Всемогутній, Його дії великі, безмежні.

Читаючи книгу пророка Ісайї, ми бачимо, як благословенний пророк відкриває нам ще декілька імен Ісуса. «Бо Дитя народилося нам, даний нам Син, і влада на раменах Його, і наречуть ім’я Йому:
Дивний Порадник, Бог Сильний, Отець вічності, Князь миру» (Ісайї 9:5). Дійсно, наш Ісус Христос по праву має ці імена, бо кожне ім’я Його має значення, має силу і своє призначення у цьому світі.
Пророк Ісайя писав книгу приблизно за 700 років ще до народження Ісуса Христа. Але Дух Святий через нього так сильно промовляв, що він пише в теперішньому часі, називаючи Ісуса Христа такими
прекрасними іменами, як би Він уже народився. 

Коли Ісус Христос був уже на землі, то ми бачимо, як проявлялись ці імена у Його житті – Він дійсно був “чудовим порадником” для всіх людей, хто приходив до Нього. Він давав поради діткам, дорослим, хворим, відповідав людям на всі їх запитання. А в Євангелії від Івана Він сказав про Себе: «…бо без Мене не можете робити нічого»
(Івана 15:5). Ісус Христос має ім’я «Бог крепкий». Дійсно, Він Бог, хоча взяв людське тіло, хоча був улюдській подобі – Він був завжди. Він виганяв бісів, Він воскрешав мертвих, Він лікував будь-яку хворобу, Він прощав гріхи людям! Він Бог крепкий! 

Він має ім’я «Отець Вічності». Він вічний, бо Він був завжди, перше ніж був створений Всесвіт, Він був, бо вся Трійця брала участь у Творінні Всесвіту, у творінні людини. І сказав Бог: «Створімо людину, за образом Нашим і за подобою Нашою, і нехай вона владарює над морською рибою, і над птаством небесним…» (Книга Буття 1:26). Вся Трійця Небесна брала участь у творінні світу, людей, тому-то наш Ісус Христос має це прекрасне ім’я «Отець Вічності».

Він «Князь Миру» – як миру духовного, який Він дає кожній людині, яка приходить до Нього і отримує прощення гріхів і мир душі, який ніхто не може дати, Син Божий дає мир. Він дарує особливий мир із Богом кожному грішнику, який приходить до Нього! Він князь миру, як світу, так і всіх царів, князів.

Біблія свідчить, що Йому поклоняються всі земні царі, бо Він Владика всіх владик земних. 

Ісайя відкриває нам ще одне ім’я Ісуса Христа – «Емануїл» (Ісайї 7:14). «Тому Господь сам дасть вам знак: «Ось Діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвеш ім’я йому «Емануїл», що значить з нами Бог».

І це вірне ім’я Ісуса Христа, це дійсно так, бо Він став частиною людського життя всіх людей, захотів бути з нами і нас спасти. Він з нами! 

Я трошки більше хочу говорити про ім’я Ісуса Христа, яке відкрив нам пророк Єремія, про яке ми прочитали на початку нашої проповіді. 

«Ось ім’я Його, яким будуть називати Його: «Господь – виправдання наше» (Єремії 23:6). 

«І дадуть ім’я Йому: Господь – виправдання наше» (Єремії 33:16). 

Єремія – особливий пророк Божий – відкриває нам це ім’я: Господь – виправдання наше! Він розуміє важливість цього імені, він знав, в якому стані людство перебувало, він бачив гріхи народу, і як потребував народ – виправдання, яке міг завершити Бог, Який любить людей, Своє творіння! 

Енциклопедія Брокгауза говорить, що виправдання – означає «встановлення правди», визнати кого-небудь правим, допомогти добитися справедливості. Правда в тому, що всі люди згрішили. Правда Божа полягає в тому, що за гріх – смерть. Справедливість Божа цього вимагала. Але Бог запропонував Свій план спасіння, який спрацював по всіх законах справедливості.

Божий Син взяв вину грішних людей на себе, а людей виправдав. Як це відбувалося? Біблія свідчить нам. Всі люди стали винні перед Богом, перед Його святістю, Його справедливістю. Людство було у вкрай важкому стані. Диявол радів, що завів людей у безвихідь. Але наш Бог – Всемогутній! 

Люди самі старались собі допомогти, щоб вибратися з великої ями гріха, але всі намагання, всі спроби людства – нічого доброго не дали.

Багато людей – думали, що добрі діла їм допоможуть задобрити Бога. Скільки і сьогодні людей намагаються добрими вчинками виправдати свої гріхи, але це марно. Біблія говорить, «що ділами закону не виправдовується ні одна плоть».

Інші люди ходять по всіх храмах і думають, що храми мають магічну силу, і це їм допоможе. Ходять від церкви до церкви, їдуть на святі місця по цілому світу, думаючи, що цим виправдаються перед Богом. А Біблія говорить: «Без віри догодити Богу неможливо». 

Треті платять великі гроші, щоб за них помолилися, щоб за них поставили свічку, щоб хоч трохи їм стало легше на душі. Але ніщо з людських вигадок їм не допоможе! 

Біблія говорить, що єдине виправдання грішних людей можливе тільки через Ісуса Христа. «Прощення гріхів через Нього звіщується вам. І в усім, у чому ми не могли виправдатися законом Мойсеєвим, через Нього виправдається кожен віруючий» (Дії Апостолів 13:38-39). 

Ось що значить ім’я Ісуса Христа: «Господь – виправдання
наше».

Апостол Павло говорить: «Отже виправдавшись вірою, маємо мир з Богом через Господа нашого Ісуса Христа» (Рим.5:1). Виправдання Ісусом Христом – це велика милість Божа. Так захотів Бог проявити до нас свою любов. 

Виправдання Боже дає з Ним мир, спокій кожній душі – це все
через Христа. 

Люди з давніх давен мріяли про те, щоб бути виправданими перед Богом. Вони зробили шлях до виправдання дуже важким, непідйомним.

Ще Іов, старозавітній праведник, шукав відповіді на це запи-
тання. «Але як виправдається людина перед Богом?» (Іов 9:2).
Важливе запитання. Якби всі люди поставили собі це запи-
тання, Бог би давав їм відповіді… Перед людьми виправдатися за
свої погані вчинки, за свої гріхи – людина легко може: наговорити
стільки аргументів, стільки нісенітниць, що зробить ще і винува-
тим того, хто буде все це слухати. Але чи серце зміниться,
чи відносини з Богом стануть кращими? Ні! 

Іов отримав відповідь своєму серцю і своїй душі. Дух Святий дав йому відповідь: «Взивай, бо є відповідаючий тобі. І до кого зі святих ти звернешся? (Іов 5:1). Немає святішого за Ісуса Христа. Немає нікого, хто так би любив нас, крім Ісуса Христа, Який для нас прийшов з неба, щоб нас спасти і нас виправдати перед Небесним Отцем!

Тому народження Ісуса Христа – це початок спасіння людства. «Нині будучи виправдані кров’ю Його, спасаємось Ним від гніву» (Рим 5:9). «Він раб Мій, виправдає багатьох» (Ісайя 53:11). Ми – виправдалися! Слава Богу! Це заслуга Ісуса Христа. Але ще є багато не виправданих. Ми маємо допомогти їм! Може, сьогодні хтось хоче отримати виправдання від Ісуса Христа: Він чекає вас – спішіть до Нього!

Нехай народження Ісуса Христа у цей світ буде дійсно святом душі, душі, яка використає Божу любов і благодать для спасіння і виправдання. Нехай Бог рясно, поблагословить усіх нас!
Володимир БОЙКО.

Контакти

м. Київ, вулиця Олександрівська, 33


© . Всі права захищені